vrijdag 3 november 2023

Het is herfst!

We voelen stilaan dat het weer wat frisser wordt en dat we onze jas moeten aandoen als we naar buiten gaan. De blaadjes vallen al zachtjes naar beneden, we vinden vele herfstschatten overal. We verwonderen ons over de wisseling van de seizoenen. Onze winkel wordt omgetoverd tot een echte herfstwinkel! Blaadjes, takken, kastanjes, eikels,… allemaal te koop in onze herfstwinkel. Ook bolsters kan je kopen, maar pas op, die prikken wel! We leren geheimschrift en moeten woordjes proberen te ontcijferen, We maken slakjes, egels, eekhoorns met de plasticine, Lezen leuke boeken en zoeken in zoekboeken rond herfst, leren rond de letter P van pompoen door enkele leuke spelletjes.


We luisteren naar een verhaal over het bos in de bostorie 





Daarna verzamelen we herfstvruchten en sorteren we deze. 


Bij de kralen kregen de kleuters verschillende opdrachtkaarten die ze konden na leggen. 


De winkel werd omgetoverd tot een herfstwinkel. We dachten na wat we wouden verkopen. We maakten samen een prijslijst en hadden boodschappenlijstjes. 





In de letter- en schrijfhoek konden we verschillende dingen doen: geheimschrift ontcijferen, woordstukjes tikken met stokjes, woorden naschrijven of naleggen met letters, woorden benoemen, met de ipad woorden beluisteren,... 





In de boekenhoek konden we vele boeken lezen rond herfst, keken we naar verschillende bosdiertjes, konden we verhalen vertellen via poppenspel, hadden een verteltafel, zoekboeken, ... 


We versieren samen de klas door een herfstboom te schilderen met prachtige herfstkleuren. 








In de winkel konden we ons ook verkleden in pompoenen en spookjes. 







We leerden ook enkele smartgames spelen: Sneeuwwitje, roodkapje en de drie biggetjes. 
Door peer tutoring leerden de vosjes de spelletjes aan de uiltjes. 














We schilderen een herfstschilderij. 


In ons herfsthuisje maken we heerlijke soep, groentesoep, maar ook soep van kastanjes en eikels, hmm! 


De stekels van de bolster tekenen. 




In de wiskundehoek konden we verschillende spelletjes spelen: Wegen met opdrachtkaarten, topologie (de prenten op de juiste plaats leggen in een rooster), pompoenen plaatsen zoals de opdrachtkaarten,... 


We maken een eekhoorn (vosjes) en een slak (uiltjes) uit klei. 














De spin maakt zijn web. De kleuters knippen verschillende prenten uit en leggen deze in de juiste volgorde. Wel goed kijken hoor. De verschillen zijn heel klein. 



Zoek op een detailprent en leg de afbeeldingen op de juiste plaats. 




Spelen met de B-Bot! Wat kunnen we dat al goed. Programmeren, dat klinkt moeilijk, maar we kunnen het toch hoor. De eekhoorn moet heel wat verzamelen. De kleuters starten op hun eekhoorn en zoeken zelf de juiste weg. Deze geven ze in in de B-Bot (bv: 1 vooruit, 1 opzij,...) daarna legt de B-bot de juiste weg af. 



Ook hier zoeken we de juiste weg. Door verschillende opdrachtkaarten zoeken we de weg dat we moeten afleggen. Soms was het makkelijk, soms iets moeilijker. 




Paddenstoel maken: evenveel. De kleuters stempelen de hoed van de paddenstoel, daarna gooien ze met de dobbelsteen. Gooi je 4? Dan moeten er evenveel stippen op de paddenstoel. 



In de kring maken we leuke ontwerpen met takken en kapla-blokken. Ook hier kregen we verschillende opdrachtkaarten. 







De vosjes stempelen een bord. Daarna weven ze een web voor de spin. 

















Zie je de spin daar lopen? Hij klapt in zijn 1 2 3 4 5 6 7 8  poten. 
Ja, een spin heeft 8 poten! We knippen strookjes en maken muizentrapjes en kleven dit op een kartonnen rondje. Zo maken we een gekke, kleurrijke spin. 


De rijmboom in de letterhoek 






Krullenbol: De pompoen! 


Maak het blad groter en groter en groter,... 




Rijgen met boomstronken 





kleuren via legende 






Geef de egel evenveel stekels